Balijská kuchyně

Určitě nebude novinkou, že základem většiny jídel je rýže, a to jak ve slané tak ve sladké variantě. Balijská kuchyně používá velmi aromatická koření jako je zázvor, kurkuma, muškátový oříšek či koriandr.
 
rýže v banánovém listu,
 
Jídla mají buď sladkou, sladko pálivou nebo ostře pálivou chuť. K tomu používají různé sojové omáčky a samozřejmě chilli. Z chilli se připravuje sambal, který je extrémně pálivý.
 
Nejčastěji zde najdete jídla z kuřecího, rybího a vepřového masa.

Na trhách (pasar) můžete koupit jídlo zabaléné do listů banánovníků. Také zde najdete nepřeberné množství čerstvého koření, zeleniny a ovoce. Mezi nejznámější ovoce patří papája, banány, durian, rambutan nebo nangka.
 

Exotické ovoce

Durian
Toto ovoce si nespletete, jelikož má velmi silný zápach. Buď ho budete mít rádi nebo ne. Pokud plod ještě není dozrálý, což místní nemají rádi, jeho dužnina uvnitř je tvrdší, a pokud opomenete zápach, chuť se přibližuje k mandlím. Sezóna: duben, kdy kus lze koupit kolem 20 Kč
durian, bali durian
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nangka/jetfruit (na obrázku vpravo, vlevo je durian)
Vynikající ovoce se sladkou chutí i vůní. Jednotlivé vnitřní plody jsou žluté a obsahují pecku, která jde lehce odkrojit.
Sezóna: červen, červenec, kdy kus lze koupit kolem 60 Kč
 
 
¨
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rambutan
Velmi sladké ovoce s vodnatou, poloprůhlednou dužninou s peckou uvnitř.
Kilo pořídíte kolem 30 Kč.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Manggis
Sladkokyselé ovoce s bílou dužninou, která může obsahovat pecky. Kilo pořídíte kolem 20 Kč.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dragon fruit

Ovoce s velmi měkkou dužninou, která může mít bílou či červenou barvu. Obsahuje drobná zrníčka (něco jako kiwi). Má nasládlou chuť. 1 kus cca 20 Kč
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Trhy

Trhy začínají velmi brzy ráno, aby si prodejci mohli nakoupit čerstvé zboží pro svůj krámek či restauraci. Odpoledne na trhách najdete stánky s jídlem. 
trhy bali, pasar balipasar bali, warung, pojízdné krámky

Mezi balijské speciality patří:

bali saté, bali satay, satay, ayam satay


Saté (satay) neboli maso na bambusových tyčkách. Maso může být buď umleté nebo nakrájené na kousíčky. Použ
ívají se všechny druhy masa, ryb či tofu. Většinou obsahuje kokos, kokosové mléko a další typické koření. Může se jíst jen tak samostatn
ě nebo s nějakou omáčkou např. arašídovou, která je velmi chutná.                                                                             
                                                                                                                                                
Nasi goreng neboli smažená rýže (nasi = rýže, goreng = smažená). Většinou obsahuje 
nějakou zeleninu, krevety, vajíč
ko nebo kuřecí maso (Nasi ayam) a také sojovou omáčku.
 
Mie goreng neboli smažené nudle (mie = nudle, goreng = smažený). Většinou stejná skladba jako smažená rýže.
 
 
 
nasi campur
 
Nasi campur to je takový mix bílé rýže a dalších ingrediencí, jako jsou kousky masa, vajíčko, smažené tofu, zelenina a sambal. Může také obsahovat saté. (zdroj obrázku: en.wikipedia.org/wiki/nasi_campur)
 
Babi Guling neboli pečené prase. Prase se před pečením naplní tradičním kořením a zeleninou a pomalu se otáčí nad ohněm. Kůže je pak velmi křupavá a maso jemné. Dříve se tato specialita připravovala pouze ke speciálním příležitostem a rituálům např. narození dítěte. Dnes je toto jídlo velmi oblíbené i u turistů.
 
Gado-gado což je zeleninový salát s arašídovou omáčkou a vařenými vejci.
 
Bakso ayam neboli kuřecí polévka s masovými knedlíčky
 
Krupuk neboli smažené krevetové oplatky. Velmi Balijci oblíbené.
 
 Bebek Betutu je nadívaná kachna tradičním kořením, zabalená do listů banánovníku. Kachna se peče pomalinku, něco kolem šesti hodin. Maso je pak šťavnaté a křehké.
 
Tradiční dezerty se dříve používali hlavně pro rituály a různé oslavy. V poslední době však získávají na oblibě a Balijci je rádi snídají či si je dopřejí ke kávě. Dezerty jsou vyrobeny převážně z rýžové mouky a mohou být plněny kokosem a cukrem či tropickým ovocem.
 
Selamat makan!
 
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

 


Kontakt

Bali ráj

Penaga, Yangapi, Bangli, Bali, Indonesia

+420 737 773 317



English version:

 

Domácí příprava saté :-)