— Balijská kuchyně —


Určitě nebude novinkou, že základem většiny jídel je rýže, a to jak ve slané tak ve sladké variantě. Balijská kuchyně používá velmi aromatická koření jako je zázvor, galangan, kurkuma, muškátový oříšek, koriandr, citronovou trávu atd.

Jedním z nejdůležitějších míst na Bali je pasar. Na trhu (pasar) seženete vše, co potřebujete. Čerstvé ovoce a zeleninu, koření, ryby, maso, rýži, obaly, oblečení a další "vetešnické" věci :-)

Jsou otevřeny již od brzkých ranních hodin, klidně i od čtyř hodin ráno. To je proto, aby si majitelé warungů mohli nakoupit čerstvé zboží.

Pak tu jsou večerní trhy, na kterých dostanete místní speciality. Určitě stojí za návštěvu.

— Exotické ovoce —

Mezi nejoblíbenější ovoce patří např. papája, banány, durian, rambutan nebo nangka. 

Durian

Toto ovoce si nespletete, jelikož má velmi silný zápach. Buď ho budete mít rádi nebo ne. Pokud plod ještě není dozrálý, což místní nemají rádi, jeho dužnina uvnitř je tvrdší, a pokud opomenete zápach, chuť se přibližuje k mandlím. Sezóna: duben, kdy kus lze koupit kolem 20 Kč

Nangka/jetfruit 

(na obrázku vpravo, vlevo je durian)

Vynikající ovoce se sladkou chutí i vůní. Jednotlivé vnitřní plody jsou žluté a obsahují pecku, která jde lehce odkrojit.Sezóna: červen, červenec, kdy kus lze koupit kolem 60 Kč

Rambutan

Velmi sladké ovoce s vodnatou, poloprůhlednou dužninou s peckou uvnitř.Kilo pořídíte kolem 30 Kč.

Manggis

Sladkokyselé ovoce s bílou dužninou, která je rozdělena na dílky (jako pomeranč). Větší dílky mají v sobě pecku. Kilo pořídíte kolem 20 Kč.

Dragon fruit

Ovoce s velmi měkkou dužninou, která může mít bílou či červenou barvu. Obsahuje drobná zrníčka (něco jako kiwi). Má nasládlou chuť. 1 kus cca 20 Kč

— Balijské speciality —

Pro mlsný jazýčky

Saté (Satay)

Saté (satay) neboli maso na bambusových tyčkách. Maso může být buď umleté nebo nakrájené na kousíčky. Používají se všechny druhy masa, ryb či tofu. Většinou obsahuje kokos, kokosové mléko a další typické koření. Může se jíst jen tak samostatně nebo je servírováno s nějakou omáčkou např. arašídovou, která je velmi chutná

Nasi goreng

Nasi goreng nebo-li smažená rýže (nasi = rýže, goreng = smažená). Většinou obsahuje nějakou zeleninu, krevety, vajíčko nebo kuřecí maso (Nasi ayam) a také sojovou omáčku. 

Mie goreng

Mie goreng neboli smažené nudle (mie = nudle, goreng = smažený). Většinou stejná skladba jako smažená rýže.

Nasi campur

Nasi campur to je něco jako od každého trošku. Je to mix bílé rýže a dalších ingrediencí, jako jsou kousky masa, vajíčko, smažené tofu, zelenina a sambal. Může také obsahovat saté.

Babi guling

Babi Guling neboli pečené prase. Prase se před pečením naplní tradičním kořením a zeleninou a pomalu se otáčí nad ohněm. Kůže je pak velmi křupavá a maso jemné. Dříve se tato specialita připravovala pouze ke speciálním příležitostem a rituálům např. narození dítěte. Dnes je toto jídlo velmi oblíbené i u turistů.

Další speciality

Bakso ayam neboli kuřecí polévka s masovými knedlíčky 

Krupuk neboli smažené krevetové oplatky.  

Bebek Betutu je nadívaná kachna tradičním kořením, zabalená do listů banánovníku. Kachna se peče pomalinku, něco kolem šesti hodin. Maso je pak šťavnaté a křehké.

Gado-gado což je zeleninový salát s arašídovou omáčkou a vařenými vejci.

Tradiční dezerty

Tradiční dezerty se dříve používali hlavně pro rituály a různé oslavy. V poslední době však získávají na oblibě a Balijci je rádi snídají či si je dopřejí ke kávě. Dezerty jsou vyrobeny převážně z rýžové mouky a mohou být plněny kokosem a cukrem či tropickým ovocem.
Výborné jsou také smažené banány v těstíčku. 

Selamat makan! Dobrou chuť.